Pelargonmuseét

Orust Blommors Pelargonmuseum är av få museum som förvaltar det svenska pelargonarvet i Sverige.

Pelargonens historia

Pelargonens historia har blivit en stor del av det svenska  kulturarvet.

Redan på 1600-talet fördes de första pelargonerna till Europa – ”Den indiska nävan”. Den blev snabbt populär, och människor kunde betala förmögenheter för ett exemplar.

I Sverige har vi odlat pelargoner sedan slutet av 1700-talet. Då var det slott och herresäten som odlade dem i sina orangerier. Som med så många andra trender så startade det i högrestånds- hemmen för att så småningom finnas i de flesta hem.

Idag finns mellan 26000 till 30 000 olika sorters pelargoner i världen.

Dessa framtagna och förädlade från de ca 300 vilda sorter som de allra flesta har sitt ursprung från det sydöstra hörnet av Sydafrika .

I Sverige finns  en stor mängd samlare med Svenska Pelargonnsällskapet i spetsen med över 2000 medlemmar. Ingen annan blommande växt har sådan spridning i de svenska hemmen.

Orust Blommor Pelargonmuseum

Pelargonmuseumet på Orust Blommor förvaltar idag ca 700 sorters pelargoner i sin samling!

Många av dessa sorter har sina rötter i de som kom till Sverige på 1700-talet och är en riksangelägenhet för kommande generationer att de vårdas.

Utan denna förvaltning kommer alltså mycket av vårt historiska arv inom detta område att gå förlorat.

Några av de sorter vi förvaltar  hos oss är: Vildpelargoner, Miniatyrpelargon, brokbladig pelargon, Kaktuspelargon, Fågeläggspelargon, Äggskalspelargon,

Nejliksblommande pelargon, Tulpanblommande pelargon, Fingerpelargon, Stjärnpelargon, Engelska pelargoner, Rosenknoppspelargon, Doftpelargon, Hybrid och primär hybrider.

VI har även förädlat fram 5 egna zonalsorter  hos oss.

Förutom att vi förädlat och vårdar de olika pelargonsorterna så håller vi pedagogiska föredrag för olika grupper. Vi har till exempel besök av skolklasser där vi förutom att de får plantera blommor och använda alla sina sinnen, får  även ett anpassat föredrag. Vi tillhandahåller även rådgivning per telefon och email.

Varje år har Pelargonmuseumet över hundratalet grupper som kommer med buss och många fler som kommer med bil från stora delar av Sverige. Vi genomför guidade turer och på vårt museum gäller fri entré..

Samlingen är inhyst i ett av våra växthus, och tilltalar alla dina sinnen. Syn och doftintrycken från över 500 olika sorters pelargoner är imponerande.

Strosa runt i en rogivande miljö och hitta din favorit. Varför inte ta med fikakorg från vårt kafé?

Guidade visningar bokas i förväg.
Pris per guidning 800kr: