Blommor i mytologin

Den grekiska mytologin har länge fascinerat stora som små och berättelserna om Odysseus, Herakles, Zeus och Afrodite är ständigt lika aktuella. Varje år kommer det ut nya filmer och böcker som helt eller delvis är baserade på myterna, och det skrivs dikter och låtar som inspirerats av dem. De kan också vara förvånansvärt moderna och det är inte för inte som de fortfarande har en så stor plats i populärkultur såväl som i akademiska kretsar.

Den mytomspunna floran

Genom att läsa grekiska myter får du mycket kunskap om tidens idéer, och ett sätt att lära sig olika blommor är att studera myterna om dem. Det är ett fantastiskt sätt att lägga olika sorter på minnet och här kommer några exempel:

  • Oleander – denna vackra men giftiga buske har fått sitt namn efter den unge Leander som blivit så förälskad i en flicka att han simmade långt till henne varje natt. När han togs av vågorna under en storm utbrast flickan ”Åh Leander, åh Leander” av förtvivlan och gudarna förvandlade honom till en blomma.
  • Lilja – Zeus hade varit otrogen mot sin hustru Hera och nu fått barn, Herakles, med sin älskarinna. För att barnet skulle bli gudomligt smög han det till sin hustrus bröst när hon sov men när hon vaknade ryckte hon till och sprutade mjölk över stjärnhimmelen och skapade så vintergatan. Några doppar föll till marken och blev vita liljor.
  • Orkidé – Namnet på blomman betyder testikel på grekiska, och kommer från berättelsen om halvguden Orchis som var vacker men hemsk. Efter att han försökt våldföra sig på en prästinna slets han i stycken men förvandlades sedan till en blomma som ofta ser ut om att den har testiklar, samtidigt som den är skön att betrakta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *