Van Goghs solrosor

Till den holländske konstnärens mest igenkännbara motiv hör solrosen som kom att bli återkommande i hans verk. Under tre års tid målade han en serie oljemålningar med blommorna i olika versioner, exempelvis i vaser eller liggandes på marken. Den vackra blomman blev därmed förevigad på ett unikt sätt, och kom för alltid att bli ett av hans kännetecken.

Varför solrosor?

Anledningen till att solrosen blev så viktig i konstnärens tavlor var dels att blomman var vacker och tacksam att måla, dels att hans gode vän Gauguin tyckte så mycket om dem. Medan männen bodde i ett hus på den franska landsbygden kom blommorna bli en central del i deras kreativa gemenskap, och Gauguin målade en berömd tavla av sin vän som han fantasifullt kallade Vincent van Gogh målar solrosor. Det var under den här tiden som den berömda ör-incidenten skedde då männen hade grälat och van Gogh blivit så upprörd att han skar av sig sitt ena öra.

För van Gogh kom solrosen också att symbolisera livets olika skeden och han målade därför sina blommor i olika tillstånd, allt från den stolta och soldyrkande till den lite hängiga och vissnande.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *